OШ"Аца Милосављевић"

ОСНОВНА ШКОЛА

“АЦА МИЛОСАВЉЕВИЋ”

ОСНОВНА ШКОЛА
“АЦА МИЛОСАВЉЕВИЋ”

Школа са традицијом
   и погледом
        у будућност

Упис првака 2023/2024

УПИС ПРВАКА 2023/2024

Поштовани родитељи,

Пријављивање деце за упис у први разред врше родитељи, односно законски старатељи преко  Портала еУправа.

Како да упишете дете у школу електронски (кораци)

  • Уколико нисте, потребно је да се региструјете на Порталу еУправа.
    Детаљно упутство можете пронаћи овде.
  • Након успешне регистрације потребно је да се пријавите на Портал (упутство за пријаву)
  • Дугме “Покрени услугу” отвара страницу где је потребно да одаберете школу у којој желите да закажете термин за тестирање ђака.
  • Детаљно упутство за родитеље можете погледати ОВДЕ.
  • Министарство просвете обезбедило је подршку родитељима у вези са е-Заказивањем термина за упис и тестирање детета. Сва питања у вези са заказивањем термина могу се поставити на контакт телефон: 011 7350 557

Захваљујући електронској услузи еУпис родитељи не доносе документацију у школу, већ се она прибавља по службеној дужности електронским путем. Преко апликације еУпис извршиће се повлачење података о ученику (извод из матичне књиге рођених, евиденције пребивалишта и доказ о обављеном лекарском прегледу) и упис.

Према Закону о основама  система образовања и васпитања (”Сл.гл.  88/2017– члан 18) у први разред се уписује свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година.

То значи да се школске 2023/2024. године  у први разред уписују сва деца рођена од 1.марта 2016. године до краја фебруара 2017. године. Родитељи ове деце имају законску обавезу да упишу своје дете у први разред.

Постоји могућност да се у први разред основне школе упише и дете које је при поласку у школу (1. септембра) старо од шест до шест и по година. То се у школској 2023/2024. години односи на децу рођену од 1. марта до 31. августа 2017. године.

Превремени упис је специфичан, јер дете мора да прође кроз проверу спремности за полазак у школу коју врши психолог. На основу мишљења психолога школа може да препоручи: упис детета у први разред или одлагање поласка у школу за годину дана, уз наставак похађања припремног предшколског програма.

Упис и тестирање  деце за  полазак у први разред основне школе за школску 2023/2024. годину ће се обавити у периоду од 01.04.2022. до 31.05.2023. (у изузетним случајевима и до 31.08.2023. године). Апликација за упис и заказивање термина за тестирање биће доступна родитељима од 20. 03. 2023. до 31. 05. 2023.

Уколико родитељ нема могућности да упише дете на горе наведени начин,  треба да се обрати школи где ће га уписати преко апликације.

Све додатне информације везане за упис ученика у први разред можете добити од секретара школе Мирјане Степановић на телефон 0605205015 сваким радним даном.

Приликом уписа није потребно да прилажете документа, јер ће их школа прибавити по службеној дужности, и то:

1Извод из матичне књиге рођених
2.Уверење о пребивалишту
3. Уверење о похађању припремног предшколског програма
4. Потврду о обављеном лекарском прегледу – лекарско уверење*

* Изузетак је само лекарско уверење уколико сте преглед обавили код приватног лекара.  

На основу теста и интервуја са родитељима  утврђује се  интелектуална, социјална и емоционална зрелост детета за полазак у школу.

Потребно  је имати  на уму  да за  дете не треба  никаква посебна припрема за тестирање.

Важно је да дете буде одморно и да му код куће укратко објасните где иде. Немојте застрашивати дете (“Нећеш се уписати у школу ако не будеш све знао…” и сл.), нити му ублажавати ситуацију (“Мало ћеш да се играш са психологом/педагогом…”). Овај тест не захтева познавање слова (читање и писање), као ни рачунање.

Oдлагање уписа постоји само у случајевима када постоје здравствени разлози за то. Одлуку о одлагању уписа доноси интерресорна комисија на основу упута  лекара  и документације о здравственом стању детета.

У школи ради продужени боравак за ученике првог и другог  разреда. Радно време продуженог боравка за ученика првог и другог разред  је од 7.30 до  17.30 ч.

У боравку ученици обнављају научено градиво, раде задатке, играју се, гледају филмове  и баве осталим слободним активностима. 

 СВИМ   БУДУЋИМ   ПРВАЦИМА   ЖЕЛИМО   СРЕЋАН   ПОЧЕТАК И  ПУНО  УСПЕХА!

Scroll to Top