НАШИМ УЧЕНИЦИМА ЖЕЛИМО ДА ЛЕПО ПРОВЕДУ РАСПУСТ! БУДИТЕ ЗДРАВИ И ВЕСЕЛИ !

Галерија слика

Главни мени

5026392

besplatni udzbenici1 1024x753

За осмаке

Водич за упис у средњу школу

 Упис у средњу школу свим осмацима може бити веома стресан период. Поред њих, кроз ову напету ситуацију пролазе и њихови родитељи.

Након завршене основне школе, први корак ка одрастању је одлука о томе коју средњу школу уписати. Међутим, то није тако једноставно. У том тренутку веома је битно донети добру одлуку, која би требало да буде у складу са интересовањима, али и у складу са оним што се нуди на територији на којој би се школовао будући средњошколац. Поред тога, битно је одабрати средњу школу и у односу на оно што би садашњи осмак студирао након средње школе.

Поред савета који су будућим средњошколцима неопходни, савети су потребни и родитељима. Како би се боље припремили и како би успели да на најбољи начин испрате своје дете у овом веома битном периоду живота, родитељима је доступан и приручник који садржи корисне савете – од припреме за малу матуру, преко пријемног, па све до првог дана у средњој школи.

Мала матура

Основна школа се завршава полагањем завршног испита – мале матуре. Мала матура се састоји из три испита – тест из српског/матерњег језика, тест из математике и комбиновани тест који садржи питања из области хемије, физике, биологије, историје и географије.

С обзиром на то да је мала матура веома битна за сваког основца и представља веома важан испит и корак ка даљем образовању, требало би да се припреми на најбољи могући начин. То подразумева учење и припрему за задатке који ће се наћи на тестовима, али и психичку припрему у коју спада разговор и усмеравање одраслих – родитеља или наставника.

Припреме за малу матуру заправо трају осам година, односно целу основну школу, с обзиром на то да ће на испитима показати знање које су стицали годинама у школи. Поред тога, припремне тестове за малу матуру могу пронаћи и на сајту – тестови за малу матуру.

Поред знања, осмацима је потебна и подршка одраслих који би требало да им се нађу за сва питања и недоумице које могу имати, да им помогну да се организују, али и да им укажу на то да ће све бити у реду.

Бодови

Након полагања мале матуре, стижу резултати. У року од неколико дана стижу прво прелиминарни резултати, након чега долази период за жалбе, уколико постоји сумња у број бодова или томе слично. Потом следе коначни резултати, на основу којих се будући средњошколци рангирати.

Рангирање осмака врши се према оствареним бодовима на основу успеха током школовања (у обрзир се узима просек оцена на крају шестог, седмог и осмог разреда) које носи 70 бодова и на основу бодова остварених на завршном испиту, где се максимално може добити 30 бодова.

Тестови носе максимално 30 бодова, а појединачно највише 10 бодова. Бодовање на овај начин примењује се од школске 2015/2016. године.

Додатне бодове ученици могу стећи освајањем награда на такмичењима, што им може донети максимално 20 бодова по предмету из којег су били на такмичењу. Бодове могу освојити само ако су били на такмичењу у току осмог разреда.

Успеси на међународним такмичењима носе највише бодова:

Прво место – 20 бодова
Друго место – 18 бодова
Треће место 14 бодова

Успеси на републичким такмичењима носе:

Прво место – 8 бодова
Друго место – 6 бодова
Треће место – 4 бода

Како изабрати средњу школу?

Уколико будући средњошколац још увек не зна коју средњу школу да упише, постоји начин да му се помогне. Најбоље би било да се средња школа одабаре према афинитетима, односно сколностима и интересовањима.

Следећи начин да се дође до најбољег избора школе јесте и елиминација. У зависности од тога које средње школе постоје у месту у којем би осмак наставио школовање, најбоље би било класификовати све школе по томе којој врсти припадају – гимназије, стручне школе или уметничке.

Гимназија је средња школа у којој се пружа шире опште образовање. Постоје смерови у гимназији, као што су природно-математички, општи или друштвени који ближе одређују области које ће ученици изучавати током четири године, али гимназија пре свега нуди опште образовање које може бити корисно за ученике који намеравају да наставе школовање после средње школе.

Стручне средње школе представљају најбољи избор за оне који су се већ одлучили за одређену професију којом желе да се баве и за коју могу добити довољно знања у средњој школи. Поред тога, знање које добију током средње школе може им бити добра основа за даље образовање на факултетима или вишим школама у тој области.

Уметничке средње школе намењене су онима који имају посебне таленте за неку врсту уметности. За уписивање ових средњих школа постоје посебни услови:

Сви ученици који желе да упишу неку уметничку средњу школу, полажу и посебан пријемни испит, који се одржава пре завршног испита, на којима се вреднује таленат и знање из области у којој желе да наставе даље школовање.

Прва етапа елиминације јесте одредити у којој групи школа би могла да припада жељена школа и елиминисати остале две групе. Након тога, проверити које школе постоје које спадају у одабрану групу школа, а после следи финални, а уједно и најтежи део избора. Када се дође до мањег броја школа које су ушле у ужи избор, требало би обратити пажњу на то шта та школа нуди – који предмети се похађају, која је перспектива након завршетка, како за запошљавање тако и за упис на факултет или вишу школу. У овом тренутку долази до изражаја склоност ка одређеним предметима, односно одбојност ка другим, према чему ће се одредити и која школа је најбољи избор.

Опис занимања може помоћи при одлуци за одређену средњу школу, односно смер, а више о свим занимањима можете наћи на нашем сајту – занимања.

Састављање листе жеља

Након завршених тестова и сабраних бодова, ученици састављају листу школа и профила за које су заинтересовани. Ону школу коју би највише волео да упише, будући средњошколац би требало да напише на првом месту на листи, па тим редом да попуни листу од минимум 10 школа, односно профила.

Број бодова који је довољан за упис одређене школе сваке године се мења, а на сајту можете пронаћи информације о томе колико је бодова било потребно за упис у све школе у Србији прошле године.

Веома је битан редослед школа на листи, јер ће према тома ђаци бити распоређени у школе, у зависности од тога колико бодова имају, односно биће уписани у прву школу за коју имају довољно бодова.

Упис

Након објављивања списка и сазнања ко је коју школу уписао, следећи корак је предаја докумената за упис у средњу школу.

Потребна документа за упис су:

  • Извод из матичне књиге рођених
  • Попуњен образац пријаве за упис у средњу школу
  • Сведочанство о завршеној основној школи
  • Сведочанства последња три разреда основне школе
  • Уверење о положеном завршном испиту
  • Лекарско уверење за упис у средњу школу (није потребно за сва занимања)
  • Дипломе о освојеним наградама

Прочитај више на:  http://srednjeskole.edukacija.rs/vodic-za-upis-u-srednju-skolu

Бројач посета

1620813

Јавне набавке

dualno obrazovanje

raspored nastave

covid19

klikni bezbedno

djackiparlamant

naslovna
vodic za izbor zanimanja 1
Систематски преглед и имунизација деце и ученика
ministarstvazdravlja
biblotekasrbije
webcinklopedia
vezbanka eng
zvrk
karakondzulica21 2

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31